بسیاری از افراد علاقهمند به تحصیل در خارج از کشور بوده و دوست دارند که از دانشگاههای اروپایی یا آمریکایی و دیگر کشورهای معتبر فاند بگیرند. هزینههای تحصیل در کشورهای دیگر میتواند برای ما بسیار بالا باشد. برای تامین این هزینههای سرسامآور دو روش وجود دارد. افرادی که توان مالی دارند، از طریق خود یا خانواده که اسپانسر مالی آنها میشوند این هزینهها را تامین میکنند و گروهی دیگر نیز با دریافت فاند میتوانند شرایط تحصیل در خارج از کشور را برای خود مهیا نمایند. در واقع فاند تحصیلی هزینهای است که به دانشجو داده میشود تا بتواند هنگام تحصیل و زندگی خارج از کشور، هزینههای تحصیل خود یا بخشی از آن را پرداخت کند.
اغلب فاندهای تحصیلی برای مقاطع تکمیلی کارشناسی ارشد، دکترا و فوق دکترا بوده و تعداد آنها محدود است. این به این معنا است که به دلیل اولویت دانشجویان بومی و محدود بودن تعداد این نوع از بورسیهها و فاندهای تحصیلی، رقابت بر سر دریافت آن بسیار زیاد است.
فول فاند چیست؟
فول فاند به کمک هزینهای گفته میشود که تمامی هزینههای تحصیل را تامین میکند. هزینههایی مانند شهریه دانشگاه، بیمه دانشجویی، هزینههای مربوط به سفارت، خرید کتاب و لوازم، خوابگاه و مواردی از این دست. اگر موفق به دریافت فول فاند شوید، در طول مدت زمان تحصیل خود هیچ مبلغی را برای تحصیل پرداخت نمیکنید.
انواع فاند
فاندهایی که از طرف دانشگاه، دولت یا موسسات به دانشجویان تعلق میگیرد عبارتند از اسکالرشیپها، گرنتها، فلوشیپها و کمک هزینهها.
اسکالرشیپها (Scholarships): اسکالرشیپها بزرگترین بخش فاندها را در بر میگیرند. این نوع از فاند میتواند به دلایل بسیار مختلفی و از طرف سازمانهای متفاوت اعطا شود. برخی از دلایل اعطای اسکالرشیپها به شرح زیر است:
- شایستگیهای آکادمیک
- نیاز مالی
- دستاوردهای ورزشی
- استعداد در زمینه موسیقی
- شرایط تخصصی- محل زندگی، شغل والدین، فعالیتهای فوق برنامهی شخص و …
- تمایل شرکتها به معرفی و تبلیغ خودشان برای دانشجویان- معمولا تمام کاری که برای دریافت این نوع از اسکالرشیپ باید انجام دهید این است که در مورد موضوعی مرتبط با کسب و کار آنها مقالهای نوشته و آن را سابمیت نمایید.
کمک هزینهها (Bursaries): این نوع از فاند معمولا از طرف سازمانها و دانشگاهها به دانشجویانی تعلق میگیرد که درآمد پایینی دارند و از نظر مالی در مضیقه هستند. معمولا دانشگاهها در کنار اسکالرشیپ، این نوع از فاند را هم برای دانشجویانی از کشورهای خاص تخفیفی در شهریه در نظر میگیرند.
گرنتها (Grants): گرنتها معمولا از جانب سازمانهای خیریه، موسسات خصوصی یا دولتی و سازمانهای مردم نهاد و به دلایل مختلف به افراد تعلق میگیرند. اگر قصد دارید فاند گرنت بگیرید، یادتان باشد که باید هر ساله آن را تمدید نمایید. برای اخذ فاند گرنت لازم است ترجمه رسمی مدارک تحصیلی خود از ترجمه دیپلم تا آخرین مدرک تحصیلی که درآن تحصیل نمودهاید را حتما به دانشگاه مدنظر خود ارائه دهید.
فلوشیپها (Fellowships): فلوشیپها معمولا به دانشجویان مقاطع تحصیلات عالی و در ازای مسئولیت مشخصی اعطا میشود. شما باید یا مقاله ارائه بدهید یا تدریس کنید. به عبارتی مسئولیتی به شما واگذار شده و باید آن را به ازای هزینه تحصیلی که دولت یا دانشگاه میپردازد، به نحو احسنت انجام دهید.
وام تحصیلی
وام (Loans) نیز نوعی فاند محسوب میشود که بدون نیاز به انجام فعالیت و اشتغال پاره وقت از دانشگاه میتوانید درخواست کنید. وام طبق قراردادی به شما اعطا میشود و باید طی مدت زمان مشخصی (اغلب پس از فارغالتحصیلی) آن را به دانشگاه پس بدهید. وام را بانک یا نهادهای خصوصی یا دولتی ارائه میدهند. این وامها که به شکلهای مختلف و با شرایط متفاوت ارائه میشوند، اغلب به طور مستقیم به حساب دانشگاه واریز میشود. مهمترین نکته د خصوص دریافت وام، معرفی فردی جهت ضمانت است که ضمانت نامه و تعهدنامه بازپرداخت را به دانشگاه ارائه دهد.
چگونه فاند تحصیلی بگیریم؟
چگونگی دریافت فاند تحصیلی رابطه مستقیمی با قوانین دانشگاه و یا سازمان ارائه دهنده کمک هزینه دارد.
اگر قصد دریافت فاند تحصیلی و یا همان بورسیه از یک دانشگاه خارجی را دارید، باید از طرریق وبسایت دانشگاه از شرایط فاند تحصیلی، مقاطع دانشگاهی و رشتههای تحت پوشش، ددلاین ارسال مدارک و مواردی از این قبیل مطلع شوید.
در حالت کلی شرایط مورد نیاز دانشگاهها برای ارائه کمک هزینه دانشگاهی و فاند تحصیلی، ارائه ریز نمرات، معدل کل و سوابق تحصیلی قابل قبول دانشجو، نداشتن شرایط سنی و گپ تحصیلی (برای مثال سن زیر 35 سال برای مقطع کارشناسی ارشد)، داشتن برنامه تحصیلی، توصیهنامه اساتید، انگیزهنامه، مقالات و پژوهشهای علمی، نمره زبان بالا و موتردی از این قبیل است.
برخی از فاندهای تحصیلی تنها به مقاطع ارشد و یا دکترا اختصاص دارد، از این رو شما باید توجه داشته باشید که فاند میتواند تنها مختص دانشجویان برخی از کشورها باشد، به چندین رشته تحصیلی و یا مقطع دانشگاهی اختصاص داشته باشد و یا بدون هیچ پیش شرطی، تنها نیازمند سوابق تحصیلی درخشان دانشجو و تمکن مالی نسبی فرد باشد.
بر همین اساس، شما باید مقصد و دانشگاه مورد نظر خود را انتخاب کرده و با مراجعه به وبسایت دانشگاه مربوطه از شرایط فاند تحصیلی و بورسیههای در دسترس باخبر شوید. سپس باید در صورت داشتن شرایط لازم، پیش از موعد ددلاین ترجمه مدارک، سوابق و رزومه تحصیلی خود را به همراه فرم درخواست بورسیه تحصیلی برای وبسایت دانشگاه ارسال کنید.